YAPAY ZEKA VEKTÖRKARDİYOGRAFİ

Kalp damar hastalığı tüm dünyada en sık görülen ölüm sebeplerinin başında gelmektedir Erken tanı, tüm ölüm ve sakatlıkları önlemek için oldukça önemlidir.

Kalp damar hastalığının taranması amacıyla Elektrokardiyografi, Efor testi gibi stres testleri kullanılmaktadır ancak tanı hassasiyetlerinin düşük olması ve bazı kişisel engeller nedeniyle uygulanamadığı durumlar kısıtlama yaratmaktadır.

Son yıllarda dünyada kullanılmaya başlanan yapay zeka destekli algoritmalar, artık ülkemizde de kullanılmaya başlanmıştır.

Yapay Zeka VektörKardiyografi; kalp uyarılmasını 5 elektrot ile tara. Kalbin uyarılma yayılımı üç boyutlu uzamsal vektörü yapay zeka desteği ile değerlendirilerek bir rapor elde edilir.

Girişimsel olmayan, radyasyon içermeyen, klinik ortamında uygulanabilen, hızlı ve güvenli bir tarama tetkikidir.

Yapay Zeka Vektörkardiyografi tarama raporu bize hasta ile ilgili 3 konuda risk analizi verir:

  • -İskemik kalp hastalıkları (kalp damar tıkanıklığı) riski
  • -Ritim bozuklukları riski
  • -Yapısal kalp hastalıkları riski

Elde edilen rapor verileri, bireyin diğer klinik bulgularıyla birleştirilerek yorumlanır. Bunun sonucunda kalp damar hastalığı açısından düşük, orta, yüksek risk grubunda olup olmadığınız belirlenir. Yüksek risk grubunda olan bireylerde hekim ileri görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç duyabilir. Yine bu analiz sonucuna göre kalp damar hastalığı riskleriniz yaşam tarzınız planlanarak yönetilebilir.

Yapay Zeka Vektörkardiyografi; kalp damar hastalığı taramasında gelecek için umut vaadeden bir tetkik olarak görülmektedir.

Kimlere uygulanabilir?

Herkese yapılabilir. Girişimsel olmayan ve kolay -hızlı bir tetkiktir.

Nasıl yapılır ve Ne kadar sürer?

İşlem klinik ortamında, esnasında istirahat halinde olan hastaya, Elektrokardiyografiye (EKG) benzer şekilde 5 adet EKG paleti bağlanır ve küçük bir cihaz aracılığı ile alınan analiz verileri bilgisayar ortamında işlenerek işlem sonucunda risk profilinizi gösteren 6 sayfalık bir tarama raporu elde edilir. Sonuçlarınızı hekiminiz tarafından yorumlanır.

Kalp damar hastalarına da yapılabilir mi?

Kalp damar hastalarında da takip amaçlı uygulanabilir.

Özellikle kimlere önerilir?

Ailede kalp damar hastalığı varsa

Sigara, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol,obezite, yüksek stres düzeyi gibi risk faktörler varsa

Geçirilmiş Covid öyküsü olanlarda tarama amaçlı kullanılabilir.

Kalp damar hastalığı açısından risk taraması planladığımız tüm hastalarda bize klinik olarak yol gösteren non-invaziv tetkiklerdendir.

× Whatsapp'tan Bize Ulaşın!