GİZLİ TANSİYON OLUR MU?
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) tanımı;
Normal tansiyon değeri: 120/80 mmHg altıdır. Tek ölçümde değerlerinizin yüksek olması hemen yüksek tansiyon tanısı koydurmaz. Stresli bir anda, korku veya öfke ile tansiyon yükselmeleri bazen hepimizde görülebilir. Önemli olan gün içi ortalama seyridir. Ortalama değerlere bakınca; Büyük tansiyonun 120-130 mmHg aralığında, Küçük Tansiyonun 80-85 mmHg aralığında olması Yüksek Normal olarak değerlendirilir. 130/90 mmHg üzerindeki değerler, yüksekliğin derecesine göre klinik olarak Hipertansiyon açısından evrelendirilir.
Yüksek Tansiyonun farklı çeşitleri nelerdir?
Yüksek tansiyon klinik olarak çok çeşitli tablolarda karşımıza gelebilir. Sizin evdeki tansiyon takipleriniz yüksek olabilir, hastaneye geldiğinizde ölçülen değeriniz normal olabilir , bu durum : “Maskeli Hipertansiyon” olarak adlandırılır.
Ya da tam tersi; gün içerisinde dışarıda değerleriniz normalken sadece hastane ortamında yüksek değerler görülebilir, bu durum da “Beyaz Önlük Hipertansiyonu” olarak adlandırılır.
Bazen sadece gece yüksek tansiyon atakları yaşıyor olabilirsiniz.
Gün içerisinde bir kaç ölçüm almanız ve tansiyonunuzun normal olması , yüksek tansiyon hastalığını her zaman dışlamaz. Eşlik eden şikayetlerinizden veya diğer klinik bulgularınız, risk faktörlerinizden şüphelenerek Yüksek Tansiyon hastalığı açısından tetkikler yapmak isteyebiliriz. Evet, yüksek tansiyonunuz gizli olabilir ve sizde hiç bir bulgu belirti vermeyebilir.
Gizli Tansiyondan ne zaman şüphelenmeli?
Gece yüksek tansiyon atağı yaşayan bireyler uyku kalitesinde bozulma, sabah uyandığında yorgunluk, baş ağrısı ya da başında dolgunluk hissi tarifleyebilir. Uyku kalitesi bozulduğu için gün içerisinde enerjisiz ve uyuklama atakları yaşayabilir. Gün içerisinde baş ağrıları, gerginlik, kafada- kulaklarda basınç dolgunluk hissi bazen kulaklarda çınlama olabilir.
Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta Yüksek Tansiyon varlığında hiç bir şikayetiniz olmayabilir.
Bu nedenle Yüksek Tansiyon açısından yüksek risk taşıyan bireylerde yıllık Kardiyoloji kontrolleri önemli.
Yüksek tansiyon hastalığı açısından risk altında olan kişiler:
Ailede kalp-damar hastalığı/yüksek tansiyon öyküsü olanlar, obezitesi olanlar, sigara içenler, göbek çevresi yağlanma olanlar, alkol tüketenler, beslenmesi kötü olanlar, uykusuzluk problemi yaşayanlar,
gece vardiyalı çalışanlar, hareketsiz bireyler, stres düzeyi yüksek olanlar risk altındadır.
Gizli tansiyon tanısı neden önemli?
Kişiler tansiyon yükseldiğinde genelde belirti vereceğini düşünür ve şikayet olmadıkça tansiyonlarını ölçmezler. Oysa biz Yüksek Tansiyonu “SESSİZ KATİL” olarak adlandırırız. Çünkü hiç bir bulgu- belirti vermediği halde yüksek seyreden tansiyon değerleri gözler, böbrek,kalp, beyin gibi hayati organlarımızda bozulmalar meydana getirir. Geç kalındığında organ tahribatı ile ortaya çıkabilir. Önemli olan geç kalmadan ve organlar hasar görmeden yüksek tansiyon hastalığını ya da yükselme potansiyelini ortaya çıkartmamızdır.
“Yüksek Tansiyon çoğunlukla BİR HASTALIK DEĞİL BİR UYARIDIR”
Yüksek Tansiyon ile başvuran kişilerde ilk yaptığım hatırlatma budur. Kendinize “ben hastayım” demeyin. Bu durum çoğunlukla bir alarm sesidir ve önlemler almanız gerekiyordur. Bu alarm seslerine kulak verirseniz, uyarı hastalığa dönüşmez. Yüksek Tansiyon kontrol altındayken size zarar vermez.
Gizli Tansiyon tanısında ne tetkikler yapılır?
Hekiminiz şikayetlerinizi veya muayene bulgularınıza bakarak Yüksek Tansiyon varlığından şüphelendiyse tanı için bazı tetkikler isteyecektir. Bunlar arasında sıklıkla kullandığımız klinik bir test olan 24 saatlik Tansiyon Holter monitorizasyonudur. Tansiyon Holter; gün içerisinde tansiyon dalgalanmalarınızı, uyku esnasında tansiyon seyrinizi bize net bir şekilde göstererek, gündüz ve gece ayrı ayrı ortalama değerlerinizi verir. Bu değerler ve eşlik eden diğer klinik bulgularınıza bakarak yüksek tansiyon tanısı koyabilir, klinik evreleme yapabiliriz.
Yüksek Tansiyonu tetikleyen KÖK SEBEBİ bulmak için BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ne demek?
Kök sebepler; yüksek tansiyonu tetikleyen temel nedenlerdir ve mutlaka taranmalıdır. Yüksek tansiyon bir sonuçtur, onu ortaya çıkan nedenlerin tedavisi elzemdir.
Başlangıçta, Yüksek Tansiyonu tetikleyen hormonal ya da başka nedenler olup olmadığı açısından kan tahlillerinizi değerlendirmek isteriz. Yapısal kalp hastalığı açısından kalp ultrasonu ve Kalp grafisi ile kalp kontrolünüzü sağlarız. Uyku düzeninizden, vitamin-mineral eksikliğine, kullandığınız tetikleyici ilaç-bitki çaylarından, beslenmenize, stres düzeyinize ve hatta yanlış nefes alışkanlığınıza detaylı- bütüncül yaklaşımla bakmak isteriz. Bunların her biri veya bir kaçı yüksek tansiyonunuzu tetikliyor olabilir.
Kime, ne zaman ilaç tedavisi başlanır?
Her zaman, hemen ilaç başlamayız. Bu karar tamamen kişinin özelliklerine bağlı değişir. “Hastalık yok, hasta var.”
Yüksek tansiyonun ilk evrelerindeysek ve eşlik eden organ hasarı yoksa önce yaşam tarzı değişiklikleri
ve bütüncül yaklaşımla tansiyonu ortaya çıkartan nedenleri tedavi ederek ilaçsız kontrol altına almaya çalışırız.
Bazen ilaç başlamamız da gerekebilir. Ancak bu sonra bu ilaçları bırakamayacağız anlamına gelmez. Her durumda , etkili yaşam tarzı planlamasıyla ilaç dozunu ve olası yan etkilerini azaltmayı , yüksek tansiyonun enden olabileceği organ tahribatlarını önlemeye çalışırız.