Takviyeler; besinlerden yeterli vitamin ve mineral desteğini alamadığımızda tercih ettiğimiz, beslenmenin yerini tutmayan ancak beslenmeye destek olan ilaç gruplarıdır. Tıpkı diğer ilaçlar gibi, takviyeler için de emilim esnasında gıdalarla etkileşim söz konusu olabileceğinden bunların bir kısmının aç karına veya bir kısmının ise tok karına içilmesi konusunda özellikle uyarıda bulunuruz.

En sık kullandığımız takviyelere bakacak olursak;

1. OMEGA-3:

Omega-3 bir yağ asidi çeşidi olup, yağlı yiyeceklerle beraber alındığında emilimi daha iyidir. Genelde sabah kahvaltısıyla beraber öneririz. Gün içerisinde herhangi bir öğünde, yemekle beraber veya yemekten hemen sonra alabilirsiniz.

2. D VİTAMİNİ:

Yağda eriyen tüm vitamin grupları gibi; D vitamininin de yemeklerle veya hemen yemek sonrası alınması uygundur. Sabah kahvaltısı tercih edilebilir ancak dikkat edilmesi gereken nokta D vitamini akşam saatlerinde alındığında uyku hormonu Melatonin sentezini etkileyebilir. Uykusuzluk problemi yaşıyorsanız buna ayrıca dikkat etmelisiniz.

3.DEMİR:

Gıdalarla etkileşimi yüksek olduğundan ve bu durum emilimini bozacağından, ağızdan alınan Demir takviyeleri aç karına alınmalıdır.

C vitamini içeren gıdalarla almak emilimini artırır. Portakal suyu veya limon suyu ile içebilirsiniz. Sabah saatlerinde alınması gün içerisinde bulantı yapıyorsa, uyku öncesi olabilirsiniz. Ama aç karına olmanız önemli

4. MAGNEZYUM:

Emilimi diğer ebsin ve minerallerden etkilenebileceği için aralarında en az 1 saat olmasına özen gösterilmelidir. Magnezyumun kullanılan formu alınacak saati etkiler. Örneğin enerji evrmesi için tercih ettiğimiz Malat formunun sabah, rahatlatması ve uyku kalitesini artırması için tercih ettiğimiz formunun akşam alınmasını öneririz. Kombinasyon formlarda buna dikkat etmeli Kalsiyom: Aç karına alınmasını öneririz. Hangi durum için hangi Magnezyum gerekir ile ilgili detayları Magnezyum başlığı altında yazdığımız bölümde ayrıca okuyabilirsiniz.

5. Koenzim Q 10:

Günde 2 doz alınıyorsa sabah ve akşam tok karına alınmalıdır. 100-200mg/gün tercih edebiliriz. Kolesterol ilaçalrının yan etkisini azaltmak amacıyla tercih ediyorsak günlük 200 mg’ a kadar çıkabiliriz. İlaç preparatlarında Ubikinon formu daha etkili olduğundan tercih edilir.

6. B12:

B12 oral tabletlerde emilim oranı düşer ve özellikler emilimi gıdalarla etkileşimle azalabilir. Klinik pratikte dil altı formlar, oral tabletlere göre daha etkilidir. Yemeklerden yarım saat önce dil altı bir puf şeklinde uygulanabilir. Ağızdan alımda B12 dil altı Metilkobalamin formu en etkili olan formudur.

7. C Vitamini:

C vitamini takviyelerinde özellikle şeker eklenmiş olanlardan uzak durulmalıdır. yemeklerden sonra tercih edilebilir.

8. Kollajen:

Takviye gerektiğinde Tip 1,2 ve 3 kombinasyon kolajenler tercih ederiz. Ancak ağır metal analizlerinin yapılmış olması önemlidir. C vitamini ile emilimi artar. Uyku öncesi alınabilir.

× Whatsapp'tan Bize Ulaşın!