Tuz dediğimizde aslında vücutta osmotik dengeyi ve hücresel işlevleri etkileyen element “Sodyum” ile ilgileniyoruz. Tuz: %40 Sodyum, %60 Klordan oluşur. Önce şu konuda anlaşalım TUZ, TUZDUR:)Yani kaya tuzu,himalaya tuzu,deniz tuzu vb hepsinde sodyum var.

Elbette sodyumun tamamen sıfırlandığı bir beslenme şekli düşünülemez çünkü sodyum vücut için önemli bir element ; kan basıncından asit-baz dengesine, kas-sinir sistemi çalışmasına pek çok yaşamsal fonksiyonda rol alır. Ancak gün içerisinde sebzeden meyveye pek çok gıda ile vücuda sodyum almaktayız. Yani özel bir durumumuz yoksa sodyumsuz kalmamız pek muhtemel değil.

Dünya sağlık örgütünün önerdiği güvenli günlük tuz tüketim limiti 5gram ( bir çay kaşığı) iken ülkemizde kişi başı bu miktar 15 gramlara kadar çıkmaktadır. Fast food, hazır paket gıdalar, işlenmiş gıdalar hatta şekerli ürünler dahil yüksek sodyum tüketiminin önemli nedenleridir.

Bugün tek sorunumuz yüksek sodyumlu beslenmeye maruz kalmamız değil; beraberinde bu sodyumu dengeleyecek Potasyumdan mahrum kalıyor olmamız da sorundur.

Halbuki çalışmalara göstermiş ki;sodyumun kısıtlandığı ve potasyumla dengelendiği beslenme şekli düşük kalp damar hastalığı riski ile ilişkili. Bu da Akdeniz diyeti ile gayet mümkün.

Yani sadece tuzdan (yüksek sodyum tüketiminden)kaçınmak değil; beraberinde potasyum içeren yeşil yapraklılar ve sebzelerin dengeleyici bir şekilde beslenmeye eklenmesi de çok önemlidir. Bunu yüksek tansiyon hastalarıma mutlaka vurguluyorum.

Kimlerde tuzu kısıtlarız?

Sağlıklı bireylerde vücut sodyum dengesini (ekstra yük bindirmedikçe) ayarlarken yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek hastaları tuz tüketimi konusunda doktorunun kısıtlama önerisine mutlaka uyum sağlamalıdır.

PEKİ HANGİ TUZ DAHA SAĞLIKLI?

Tuz alırken dikkat edilmesi gereken;

  1. Topaklanmayı Önleyici Madde içermemeli.

  2. Sofra tuzuna göre mineralce zengin kaya tuzunu tercih edebiliriz ancak açık satılanlarda, ne olduğunu bilmediğiniz ve ağır metal analizi yapılmamış tuzlarla karşılaşma olasılığınız var. Bu nedenle bilinen, marka ürünleri tercih etmekte fayda var.

  3. Himalaya tuzunda radyonüklid içerme riski nedeniyle pek önermiyorum (yapılan analizlerde insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeyde olduğu gösterilmiş?)

  4. Deniz tuzu da malum Denizlerimizin artık çok kirli olması nedeniyle ilk tercihte yer almıyor.

  5. Iyotlu tuz tüketelim: Tuz tüketimi (özel bir iyot kısıtlaması yoksa) mutlaka iyotlu olmalıdır ve iyotun kaybedilmemesi için tuzlar ağzı kapalı kaplarda muhafaza edilmeli, yemek piştikten sonra eklenmelidir.

× Whatsapp'tan Bize Ulaşın!