Tanımı:

Tansiyon değerinin normali:120/80 mmHg altıdır.

Farklı zamanlarda ölçülen, birden çok tansiyon değerinizin 140/90’ın üzerinde olması Hipertansiyon olarak adlandırılır.

Tansiyon değerinin: 120-139/80-89 mm Hg arasında olması yüksek-normal kan basıncı veya pre-hipertansiyon olarak adlandırılır.

Hipertansiyonun Bulgu ve Belirtileri Nelerdir?

Yüksek tansiyon hastalığı hiç bir belirti ve/veya bulgu vermeyebilir. Tesadüfen ölçtüğünüz tansiyon değeriniz yüksek çıkabilir ya da tansiyona bağlı uç organ hasarları ile bsşvuru olabilir. Hiç bir belirti vermediği halde yüksek seyredebilen tansiyonun, yavaş yavaş organlarda hasar bırakabilme potansiyeli olması nedeniyle ; Hipertansiyon=SESSİZ KATİL diye adlandırılır.

Yüksek tansiyona bağlı görülebilecek bulgu ve belirtiler;

-Baş ağrısı

-Burun kanaması

-Yüzde kızarıklık

-Görme bozuklukları

-Çarpıntı

-Terleme

-Kulaklarda çınlama

-Denge problemleri

-Uyuşma hissi

Tanı nasıl konulur?

Tanı tansiyon ölçümü ile konur. Ancak doğru zaman ve şekilde ölçüm yapmak önemlidir. Ev takiplerine rağmen, tanıdan şüphelenilen durumlarda hem tanı koymak hem de ciddiyeti belirleyerek evreleme yapmak için hekiminiz 24 saatlik Tansiyon Holter monitorizasyonu isteyebilir.

Doğru Tansiyon Ölçümü Nasıl Olmalı?

Yemeklerden 2 saat sonra,

-Kafeinli içecek tüketimi veya sigara sonrası en az 30 dakika bekledikten sonra,

-Dinlenmiş bir şekilde,

-Oturur pozisyonda, ayaklar yere basacak (bacak bacak üzerine atılmamalı, kol altı desteklenerek,

-Sağ veya sol kol fark etmez, genelde bir koldan 1 birim kadar yüksek çıkabilir, genelde hangi koldan daha yüksek tespit ediyorsanız o koldan ölçüm yapmanızı isteriz.

*Koldan manşonlu dijital tansiyon aletleri güvenilir olup, kilolu bireylerde kol çapına uygun manşon seçmek gerekebilir. Uygunsuz çapta manşon kulla nımı yanlış sonuçlar verebileceği için, kol çapına uygun manşon bulunamadığında bilekten ölçümler öneririz

Gençlerde Hipertansiyon varsa;

Genç yaşlarda ortaya çıkan yüksek tansiyon varlığında Sekonder Nedenler dediğimiz; böbrek damar darlıkları, hormonal nedenler, ilaç kullanımı, yaşam tarzı tercihleri gibi tetikleyici başka nedenler sorgulanmalı ve bir takım başka testlerle mutlaka tetkik edilmelidir . Bu durumların varlığı hipertansiyonun tedavi ve takip stratejisini etkileyecektir.

Hipertansiyon Tedavisi?

Yüksek tansiyon hastalığının tanısı konduktan sonra eşlik eden hastalıkların veya yüksek tansiyonun etkileyebileceği organların (kalp, beyin, böbrekler, göz gibi) etkilenme durumuna göre bir evreleme yapılarak , hastaya özel tedavi etki-yan etki profili detaylı olarak analiz edilerek başlanmalıdır. Hastalığın ciddiyetine göre başlangıç olarak diyet ve yaşam tarzı değişikliği tek başına veya ilaçla beraber başlanabilir. Hastalığın her evresinde yaşam tarzının planlanması elzemdir.

İlaç başlandıktan sonra hekiminiz gerek hastalığın gerek ilaçların etki/yan etkisini değerlendirmek için bir takip-kontrol planı oluşturacaktır. Düzenli kontrolleri ihmal etmemelisiniz.

Tansiyon İlaçları Bağımlılık Yapar mı?

Hayır, tansiyon ilaçlarının böyle bir etkisi yok. Hastalar ilaç başlandıktan sonra bunun ne kadar süreceğini merak eder. Ancak ne kadar süre ile ilaç devam edileceği hastanın beslenme, yaşam tarzı değişikliği uyumu ve eşlik eden diğer hastalık /özelliklerine göre değişir. Etkili yaşam tarzı değişikliği sonrasında tansiyonu düzelen ve ilacını kestiğimiz çok fazla danışanımız var. Yüksek tansiyon hastalığı bir kader değildir.

Yaşam Tarzı Değişikliği:

Yüksek tansiyon önlenebilir bir hastalıktır. Özellikle yaşam tarzımızdaki yanlış seçimlerden kaynaklanan Hipertansiyonu bir hastalık değil bir UYARI olarak adlandırmak daha doğru olacaktır. Yüksek tansiyon saptanan bir bireyde yaşam tarzı ile ilgili düzenlemeler yapmadan sadece ilaç tedavisinin başlanması çöp dolu odaya parfüm sıkmaya benzer. Bizim önce o odayı tamamen temizlememiz gerekmektedir.

× Whatsapp'tan Bize Ulaşın!