HOMOSİSTEİN DÜZEYİNİZ “PIHTIYA EĞİLİM”
Homosistein; methiyonin aminoasidinden sentezlenen ve vücudumuzda bulunan bir madde. Ancak bazı durumlarda vücutta bulunan düzeyi artar ve aşırı birikim damar duvarında hasara neden olur.
Homosistein düzeyinin yükselmesi ile kalp damar hastalığı riski artar. Mevcut kalp damar hastalığı durumunda ise homosistein yüksekliği riski daha fazla artırır. Bu nedenle kan Homosistein düzeyindeki yüksekliğinde altta yatan nedenlerin iyi değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
“Homosistein yüksekliği, Kalp Damar Hastalığı risk artışı demektir.”
TANI:
Homosistein yüksekliği hiç bir bulgu ve belirti vermez. Tesadüfen ya da hekiminiz kliniğinizden şüphelenerek kan düzeyini istediyse tanı konulur.
Yüksek Homosistein düzeyi varlığında riski artan hastalıklar;
-Alzheimer, Parkinson ve erken bunama gibi nörolojik problemler
-Yüksek tansiyon
-İnme
-Gebelik problemleri: erken doğum ve tekrarlayan düşükler
-Emboli ve DVT (damar içinde pıhtı oluşup tıkanıklık yaratması) oluşum riski artar
-Kemik yapısını zayıflatır; yaşlılarda kemik kırıklarına sebep olabilir
-Görme kaybı özellikle yaşa bağlı makuler dejenerasyon ile beraber
-Migren atakları
Homosistein neden yükselir?
-Toplumda en sık gördüğümüz nedenlerden biri: B12 Eksikliğidir. Bu nedenle B12 tahlili bakılırken , Homosistein düzeyinin de bakılmasını öneririz. B12 eksikliğini gideren tedavi ile Homosistein düzeyindeki düşüşü görmek isteriz.
-Sigara, stres, kötü beslenme
-Obezite
-Genetik: Enzim defekti nedeniyle erken yaşlarda Homosistein yüksekliği başlar
Homosistein Düzeyiniz kaç olmalı?
Homosistein ile ilgili kan değeri için maksimum sınır 15 μmol/L olsa da 6-10 arasında olması idealdir.
Homosistein düzeyim yüksek geldi, nasıl düşüreceğim?
Tedavide altta yatan nedene yönelik hareket edilmeli. Çoğu kişide genetik defektten ziyade yaşam tarzındaki kötü seçimler nedeniyle yükselmektedir ve bunlar tedbirlerle düzeltilebilir
Şayet genetik kaynaklı değil ise kolaylıkla düşürülebilir.
1. Beslenme: Homosistein düzeylerini düşürmek için ilk olarak beslenme içeriğinden başlamalıyız. Çokça hazır paket gıda, işlenmiş et, endüstriyel yiyecekler, fast food tercih ediyorsak bunlardan hemen vazgeçmeliyiz. Beslenme içeriğini temizlemeliyiz.
Çok kahve tüketiyorsanız mutlaka miktarı azaltın. Bu homosistein düzeylerini düşürmek için oldukça önemli bir adım.
Alkol almayın. En azından bir süre alkol alımını tamamen kesin.
Sigarayı bırakmak için profesyonel desteğe başvurabilirsiniz.
Basit karbonhidrat (beyaz unlular) ve rafine şekere özellikle bir süre veda edin. Dengeli beslenme adımlarını uygulayın.
Kilo vermek homosistein düzeyindeki düşüşü hızlıca destekleyecektir.
2. Hareket edin: Şayet hareketsiz bir yaşantınız varsa bu durum homosistein düzeyini yükselten önemli kök nedenlerden biri.Haftada 3 gün en az 40 dakika tempolu yürüyüşler homosistein düzeyinizi azaltır.
3. Takviyeler: Homosisteinin yükselmesine neden olan başta B12-B6- folik asit olmak üzere vitamin ve minerallerin mutlaka hekim kontrolünde desteklenmesi ve depoların doldurulması gerekir. Size uygun takviye seçimi için mutlaka hekiminizle görüşün.
4. N-asetil L-sistein (NAC) önerebiliyoruz. Bu madde ; homosisteini taşıyan proteinlere bağlanır ve onların daha hızlı parçalanmasını sağlar.
Sonuç olarak; son zamanlarda pıhtılaşma sorunlarının artmasıyla ilgili daha çok duyulmaya başlanan ancak biz kalp hekimlerince her daim önemi bilinen kan homosistein düzeyiniz; yaşam tarzınızla ilgili bize çok ciddi bilgiler verir.
Yaşam tarzı planlaması yaparken , takviye seçerken; mutlaka ama mutlaka değerlendirmeyi istediğimiz bir kan parametresidir.