KRONİK YORGUNLUK – BEYİN SİSİ:
Kronik yorgunluk; gün içerisinde enerjisiz hissetme, sabah uyanmakta güçlük çekme, algı ve odaklanma problemleri gibi beyin sisi belirtileri, isteksizlik olarak kendini gösterebilir.
Bu durum yaşam kalitenizi düşürebilir, sosyal ilişkilerinizi bozabilir.
Böyle şikayetler varlığında öncelikle yaşam tarzınız ve genel sağlık durumunuz ile ilgili sorgulamanız gereken durumlar vardır. Bir çoğu yönetilebilir nedenlerdir.
Şayet siz de son zamanlarda sıkça kendinize “Neden bu kadar bitkin-yorgun hissediyorum” diye soruyorsanız; önce aşağıda yer alan soruları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
1. Vücudun enerji yolaklarında yer alan vitamin/mineral depolarınız yeterli oranda dolu mu?
D vitamini, demir, B12 düzeyleriniz ideal aralıkta mı? Enerji metabolizmalarında rol alan Magnezyum depolarınız dolu mu?
2. Uyku süresi ve kalitesi nasıl?
Erişkin bireylerde günlük 7-9 saat uyku idealdir. Yetersiz uyku veya kalitesiz uyku (sık uyanmak, uykuya dalmada güçlük gibi) ;gün içerisinde yorgun ve enerjisiz hissetmenizin kök nedenlerinden biri olabilir.
3. Stres yönetiminiz nasıl?
Siz her ne kadar “düşünmüyorum” deseniz de bilinçaltında işlemeye devam eden zihin karmaşanız enerjinizi tüketiyor olabilir.
4. Doğru nefes alıp veriyor musunuz?
Şayet nefesinizi doğru kullanamıyorsanız ve yanlış nefes alışkanlığınız varsa, enerjinizin bir kısmını nefese harcamak zorunda kalacağınız için gün içerisinde yorgun hissedebilirsiniz. Yanlış nefes alışkanlığınızı, egzersizlerle düzeltebilirsiniz.
5. Beslenmeniz nasıl?
Özellikle işlenmiş gıdalar ve basit karbonhidratlar (beyaz unlu gıladar , şeker gibi) beslenmenizde fazlaca yer alırken; sebze tüketiminiz çok azsa bu bir neden olabilir. Kötü beslenme ve stres gibi çevresel faktörler nedeniyle meydana gelen Geçirgen Bağırsak hem bir sonuç hem de pek çok hastalığa ve kronik yorgunluğa zemin hazırlayan önemli bir sebeptir. Bağırsakların yeniden onarımı çok önemlidir.
6. Gün içerisinde açık havaya çıkar mısınız?
Gün ışığına maruz kalan bireylerde depresif belirtiler daha az oranda gözlenmektedir. Çoğumuz sabah hava aydınlanmadan kağalı alanlara giriyor ve hava kararana kadar dışarı çıkamıyoruz. Bu bizim sirkadiyen ritmimizi oldukça olumsuz etkilemektedir.
7. Yeterince hareket ediyor, su tüketiyor musunuz?
Hareketsizlik ve az su tüketimi, size enerjisiz hissettiren nedenler arasındadır.
Kronik yorgunluğunuz varsa bunları uygulayabilirsiniz;
*Öncelikle yakın zamanda kontrollerinizi olmadıysanız; altta yatabilecek kansızlık, vitamin-mineral eksikliği, tiroid problemleri gibi nedenlerin tespiti için kontrollerinizi olun. Hekiminizin önerdiği vitamin-mineral takviyelerini aksatmadan , tam dozda kullanın.
*Günlük yeterli su tükettiğinizden emin olun.
*Rafine gıdaları, beyaz unlu gıdaları hayatınızdan çıkartın; beslenmenize rengarenk sebzeleri mutlaka ekleyin.
*Düzenli egzersiz yapın . Özellikle açık hava yürüyüşleri.
*Sabah güne mavi ışık kaynağı telefon ekranına bakarak değil; gün ışığına bakarak başlayın. Sirkadiyen ritmimizin düzgün çalışması için bu gereklidir.
*Stresle baş etme teknikleriniz mutlaka olmalı.
*Doğru nefesi mutlaka öğrenin gerekirse profesyonel destek alarak nefesinizi hekiminize analiz ettirin ve yanlışlarınızı tespit edin. Size yönelik uygun nefes egzersizlerini hayatınıza düzenli olarak ekleyin.
*Sosyal ilişkilerinizi ve sizi tüketen nedenleri gözden geçirin.
*Uyku kalitesi çok önemli. Uykusuzluk sorunu mutlaka giderilmelidir.
*Tüm bunlara rağmen düzelmeyen şikayetleriniz için profesyonel destek almayı ertelemeyin.